Az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve) kedden azt közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,6 százalékkal nőtt az ipari termelés havi összevetésben a júliusban mért 0,1 százalékos csökkenés után. Elemzők szerényebb, 0,2 százalékos havi szintű emelkedésre számítottak augusztusról.

Tavaly augusztushoz képest 0,4 százalékkal nőtt az ipari termelés. Havi összevetésben a feldolgozóipar termelése 0,5 százalékkal, a bányaiparé 1,4 százalékkal, a közüzemi vállalatoké pedig 0,6 százalékkal nőtt. Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye 0,4 százalékkal esett vissza, a bányaiparé 5,1 százalékkal nőtt, a közműveké pedig 0,7 százalékkal csökkent.

Az ipari kapacitások kihasználtsága 77,9 százalékra nőtt a júliusi 77,5 százalékról. Szakértők gyengébb adattal, 77,6 százalékkal számoltak.

A Fed döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitáskihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.