Az amerikai kereskedelmi minisztérium pénteken azt közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom és vendéglátás szezonális és naptári hatással kiigazított értéke júniusban 621,3 milliárd dollárt tett ki, 0,6 százalékkal többet a májusinál és 17,98 százalékkal többet a tavaly júniusinál. Májusban havi szinten 1,7 százalékkal csökkent, éves összevetésben 27,60 százalékkal nőtt a forgalom.

Szakértők havi összevetésben 0,4 százalékos kiskereskedelmi forgalomcsökkenésre számítottak júniusra.

A legnagyobb tételt jelentő jármű és járműalkatrész-eladások értéke havi összevetésben 2 százalékkal csökkent, éves szinten viszont 19,5 százalékkal nőtt júniusban. A ruhaneműk és cipők forgalma havi szinten 2,6 százalékkal, éves összevetésben pedig 47,1 százalékkal ugrott meg. A vendéglátóipari egységek forgalma 2,3 százalékkal, illetve 40,2 százalékkal nőtt.

A jármű- és benzineladásokat leszámítva a kiskereskedelem és a vendéglátás forgalma júniusban havi összevetésben 1,1 százalékkal nőtt a májusi 1 százalék esés után. Éves szinten 15,8 százalék volt a növekedés, ami lassulás a májusi 23,5 százalékkal szemben.

Az Egyesült Államokban a lakossági fogyasztás adja a gazdasági teljesítmény több mint kétharmadát, ezért a kiskereskedelmi forgalom alakulása fontos jelzőszám a növekedés megítéléséhez.