Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A svájci kormány kedden azt közölte, hogy a hazai össztermék (GDP) 7,2 százalékkal nőtt a szeptember végével záródott negyedévben. A Reuters által megkérdezett elemzők szerényebb, 5,9 százalékos bővülésre számítottak.

A pandémia által leginkább érintett második negyedévben a GDP rekordmértékben, 7 százalékkal csökkent.

A harmadik negyedévben a fogyasztói kiadások 11,9 százalékkal nőttek a második negyedévi 8,1 százalékos esés után. A gépekre fordított kiadások 8,8 százalékkal emelkedtek a második negyedévi 10,1 százalékos esést követően, az építőipari beruházások pedig 5,1 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben a negyedévvel korábbi 5 százalékos csökkenés után.

A szeptember végével záródott negyedévben az állami kiadások 0,2 százalékkal, az export 6,9 százalékkal, az import 11,2 százalékkal nőtt a második negyedévhez viszonyítva.

Svájc GDP-je éves összevetésben 1,6 százalékkal csökkent a második negyedévi 7,8 százalék esés után. A svájci kormány október közepén kiadott előrejelzése szerint idén a GDP 3,8 százalékkal csökken, jövőre pedig 3,8 százalékkal nő.

Tavaly az egész évet tekintve 1,0 százalékkal bővült a svájci gazdaság, ami 2012 óta a leggyengébb ütem, jócskán elmarad az 1,7 százalékos hosszú távú átlagtól. Svájc GDP-je 2018-ban még 2,2 százalékkal nőtt.