Váratlanul romlott a vásárlók hangulata Lengyelországban, több mint fél éve nem volt ilyen rossz kedve a fogyasztóknak - idézte a varsói statisztikai hivatal (GUS) és a nemzeti bank jelentését a Business Insider lengyel kiadása. Szakértők szerint ennek oka lehet az infláció, de megjelenik a kormánnyal szembeni bizalom csökkenése is.

A GUS minden hónapban méri a vásárlói hangulatot. A legfrissebb adatokból kiderül, hogy az emberek várakozásai több több nyolc hónapja nem voltak olyan rosszak, mint most. Ez azért meglepő, mert nemrégiben még a legoptimistábbak nemzetek közé tartoztak a lengyelek. A 2015-ben hatalomra került kormány emelte a családi pótlékot (500+ program) és leszállította a nyugdíjkorhatárt, amivel nagyon sokan éltek.

Célkeresztben a kormány

A fogyasztói bizalom 3,3 százalékkal esett a múlt havihoz képest - minden eleme rosszabbodott, de a leginkább a háztartások pénzügyi helyzetének és az ország gazdasági helyzetének megítélése romlott. Ugyanez a helyzet a mutatóval, amely a háztartások jövőbeli várakozásaira vonatkozik.

A  változás egyik oka az mBank szakértői szerint a kormány politikája lehet, ugyanis az emberek félnek a kormány átalakításától. (A felmérés éppen abban az időben történt, amikor ez a téma dominált a médiában.) Más közgazdászok szerint a lengyelek egyre jobban félnek az inflációtól, miután öt év óta nem nőtt olyan mértékben az országban az alapvetőnek számító - tojás, vaj, hús - élelmiszerek ára, mint most.

Újrakezdődik az eladósodás

A lengyelek a két legfontosabb gondnak az inflációt és az egészségügyi, illetve szociális ellátást tartják, harmadik helyre került a nyugdíjak nagysága.

A hangulat romlásához hozzájárulhatnak az ünnepek is. A legújabb felmérésből az is kiderül, hogy minden ötödik lengyelnek gondot okoz a karácsony, olyannyira, hogy emiatt eladósodott. A gyereknek szánt ajándékra átlagosan 155 zlotyt, a felnőttnek 122 zlotyt, az ünnepi menükre 422 zlotyt fordítanak az emberek. (Összesen 52 ezer forint.)

A megkérdezettek 62 százaléka szerint ez tetemes kiadást jelent, csak 10 százalékuk pénztárcája nem érzi meg ezt a terhet. A felmérés szerint a lengyelek többsége megtakarításaiból fedezi idén az ünnepi kiadásokat, de minden ötödik megkérdezett úgy érzi, ez az oka eladósodása kezdetének. Vagy abbahagyta hitelei, csekkjei fizetését, vagy kölcsönt vett fel kiadásai fedezésére.

A nyitókép forrása: Pixabay.com