A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn azt közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom 0,6 százalékkal csökkent februárhoz képest, amikor nagyobb, 0,7 százalékos visszaesést regisztráltak. Szakértők 0,8 százalékos forgalomnövekedésre számítottak márciusra - írta az MTI.

Márciusban már a negyedik egymást követő hónapban csökkent a kiskereskedelmi forgalom havi összevetésben. Éves szinten a márciusi kiskereskedelmi forgalom 1,3 százalékkal nőtt, ugyanúgy, mint februárban.

Szakértők szerényebb, 1 százalékos bővülést vártak márciusra éves szinten.

Az adatok azt mutatják, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságában ez év elején is gyenge maradt a lakossági fogyasztás, amely a tavalyi utolsó negyedévben már egyáltalán nem járult hozzá a gazdasági növekedéshez.

Az utóbbi években a lakossági fogyasztás volt a növekedés egyik fő motorja, mivel a fogyasztók az emelkedő béreknek, a rekordmagas foglalkoztatottságnak és az erős munkahelyi biztonságnak köszönhetően szívesebben költekeztek. Tavaly október-decemberben viszont már az export hajtotta a német gazdaság bővülését.

Képünk forrása: Pixabay