A kubai születésű Gutiérrez a kereskedelmi tárca vezetője volt George W. Bush kormányzatában. A vitaműsorban úgy fogalmazott:

Egy bizonyos ponton félre kell tennünk a párthovatartozást, s azt kell nézni, mi a legjobb az országnak. Akarunk-e mi olyan társadalomban élni, mint amilyen Donald Trump idején alakulna ki? Nézzék csak meg, a Ku Klux Klan David Duke-ja indul a szenátusi választáson, és Trump platformjára épít!

(David Duke a fehérek felsőbbrendűségét hirdető, rasszista Ku Klux Klan vezetője volt a déli Louisiana államban, s már többször is sikertelenül indult képviselői, szenátori és kormányzói pozíciókért.) Gutiérrez erre utalva tette hozzá: Trump elnökségével Amerika az ötven évvel ezelőtti viszonyokhoz térne vissza.

A volt kereskedelmi miniszter megállapította, hogy nem republikánusként, hanem amerikai állampolgárként döntött Hillary Clinton mellett. A demokrata párti elnökjelölt tapasztalatát, politikában eltöltött hosszú idejét említette. Hangsúlyozta: Hillary Clinton tanult férje tapasztalataiból, abból, hogy elnöksége második ciklusában Bill Clintonnak a költségvetési deficit csökkentésével sikerült beindítania a gazdasági növekedést.

Trump javaslatai katasztrofálisak

Gutiérrez "katasztrofálisnak" nevezte Trump gazdaságpolitikai javaslatait, azok szerinte ártanának az amerikai gazdaságnak. Egyetértett a republikánus elnökjelölt adócsökkentési javaslataival, de szerinte Trumpnak a szabadkereskedelem elleni fellépése kártékony, a fejlődő országok és a szegény országok gazdaságpolitikusainak gondolkodására emlékeztet.

A volt miniszter a riporternek arra a kérdésére, hogy "a globális elit" körében mi a vélemény Trumpról, azt válaszolta: nagy részük teljesen kiábrándítónak tartja Trump jelöltségét, s szerinte ez nagy probléma lesz a Trump-kampány számára.

Trump törvényt sért

Közben a Politico című hírportál az American Democracy Legal Fund (ADLF) nevű szervezetre hivatkozva azt írta: Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt továbbra is megsérti az Egyesült Államok választási törvényét azzal, hogy adományozásra szólít fel külföldi állampolgárokat, köztük európai törvényhozókat, annak ellenére, hogy korábban emiatt már jogi panaszokat nyújtottak be ellene.

A jogi és etikai szabálysértéseket figyelő csoport a Szövetségi Választási Bizottsághoz benyújtott indítványában bírálta, hogy az üzletember "ismételten és vérlázító módon" megsérti a választási előírásokat. Az amerikai választási törvény tiltja, hogy külföldiek adományozzanak amerikai politikai kampánycélokra.

Szándékosan sértette meg a törvényeket

Júniusban mások mellett a Campaign Legal Center és a Democracy 21 nevű szervezetek is panaszt nyújtottak be Trump stábjának adománygyűjtő módszerei miatt. Az ADLF indítványa kimondta, hogy Trump "tudatosan és szándékosan" sértette meg a törvényeket azokkal az elektronikus üzenetekkel, amelyeket a két héttel azt megelőzően beérkezett panaszok ellenére még július 12-én is kiküldtek a potenciális adományozóknak.
Trump kampánystábja nem kommentálta a történteket.

A WhoWhatWhy című tényfeltáró weboldal szerint az e-maileket Trump fiai, Eric és Donald Jr, valamint Brad Parscale, a milliárdos digitális kampányigazgatója nevében küldték ki.

Brit, izlandi, finn, dán és ausztrál képviselők hozták nyilvánosságra: a milliárdos e-mailben fordult hozzájuk, hogy készpénzzel segítsék a Hillary Clinton demokrata elnökjelölt elleni küzdelmét a Fehér Ház vezetéséért.

Terri Butler ausztráliai törvényhozó július 12-én kapott olyan levelet, amelyben "nagylelkű hozzájárulásra" kérte őt Trump. Kirsty Blackman brit képviselő elektronikus postaládájába szintén érkezett hasonló levél, s ez a következő sorokat tartalmazta: "minden dollár, ami beérkezik, újabb szög a tisztességtelen Hillary kampányának koporsójában".