Szokatlanul pozitív képet fest a 19 tagú euróövezet gazdasági kilátásairól, és egy új lépés megtételét javasolja a fiskális unió felé a gazdasági és pénzügyi blokkról készült éves jelentésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - írja a Bruxinfo. A jelentés főbb megállapításait - amelynek közzétételét Jo Cox brit EU-párti képviselőnő csütörtöki meggyilkolása és a népszavazási kampány felfüggesztése miatt 24 órával elhalasztották - az Eurócsoport luxembourgi ülése után ismertette dióhéjban Christine Lagarde, az IMF ügyvezető igazgatója.

A Nemzetközi Valutaalap azt tanácsolja az egységes valutaövezetnek, hogy a stabilitási és növekedési paktum betartásáért és strukturális reformokért cserébe a Juncker-terv mintájára közös központosított költségvetési forrásokat hozzon létre és ebből finanszírozzon meghatározott erőfeszítéseket a tagállamokban. Christine Lagarde szerint ilyen terület lehet a migrációs válság kezelése, az energiapolitika és a klímavédelmi intézkedéseknek egy speciális pénzügyi alapból történő finanszírozása, amelyek egyszerre uniós és tagállami projektek és feladatok.

A módszer ugyanaz lenne, mint az európai stratégiai beruházási alap (EFSI) esetében: korlátozott összegű közpénzből (uniós forrásból) az Európai Beruházási Bank (EIB) által nyújtott garanciák segítségével magántőkét mozgósítanának, és ebből finanszíroznának különböző projekteket - írja a Bruxinfo.

Az IMF jelentése a strukturális reformok és a közös költségvetési források sürgetése mellett a monetáris politikát dicséri és a bankszektor szükséges reformját is erőteljesen szorgalmazza. Ennek részeként külön is síkra száll az európai betétbiztosítási rendszer (EDIS) mielőbbi elfogadása előtt, ami kiteljesítené a bankuniót.

Lagarde emellett a stabilitási és növekedési paktum lehetőleg minél egyszerűbb és letisztultabb alkalmazására biztatja az európai partnereket. Az IMF szerint a GDP-arányos deficitnek kellene lennie a kulcsnak, ami kiegészülne a közkiadásokra vonatkozó küszöbértékkel.