A televízió a Pentagon (védelmi minisztérium) névtelenséget kérő két tisztségviselőjére hivatkozva jelentette kedden a fegyverszállítások megindítását.

A tisztségviselők nem mondtak részleteket sem arról, hogy pontosan mikor kezdődött a fegyverszállítás, sem pedig arról, hogy milyen típusú fegyverekkel látják el a Szíriai Demokratikus Erők (YPG) nevű szervezetet. A szervezet elsöprő többségben kurdokat tömörít és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Szíria területén lévő harcosai ellen küzd.
Washington korábban azt jelezte: lőszert, puskákat, géppisztolyokat, páncélzatot és páncélozott járműveket szállít majd a Szíriai Demokratikus Erőknek, a Pentagon pedig - szintén korábban - amellett tett hitet, hogy ez a szervezet fontos alkotója lesz a Rakka ellen támadó koalíciós erőknek. Rakka az a szíriai város, amelyet 2014 óta tartanak megszállva a dzsihadista terroristák, s az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet önhatalmúlag Rakkát kiáltotta ki "fővárosának".

Donald Trump elnök a hónap elején Washingtonban fogadva Recep Tayyip Erdogan török államfőt már jelezte, hogy az amerikai kormányzat fontos szerepet szán a szíriai kurdoknak a Rakka elleni támadásban és szándékában áll fel is fegyverezni őket. A török elnök aggodalmának adott hangot, attól tartva, hogy a szíriai kurdok fegyverei a törökországi szeparatista kurdokhoz kerülhetnek.