Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy vezető beosztású kínai diplomata Hszi Csin-ping államfő személyes megbízottjaként pénteken Észak-Koreába utazik - adta hírül a Reuters a pekingi kormány bejelentését. A két ország viszonya messze nem olyan jó mint régen, ami a korábbinál fenyegetőbbé teszi a sztálinista rezsim atomfegyverprogramját.

Kína ismételten felszólította Észak-Koreát, Dél-Koreát és az USA-t, hogy diplomáciai úton rendezzék nézeteltéréseiket. A képlet úgy szólna, hogy a diktatúra felfüggesztené atomprogramját, cserébe ellenfelei felfüggesztenék közös hadgyakorlataikat. A gond az, hogy ez a megoldás nem működik olyan ellenfelek között, amelyek egyáltalán nem bíznak egymásban.

Beszélgessünk!

A kínai bejelentés szerint Szung Tao, a kommunista párt külügyi osztályának vezetője ül repülőgépre azzal a céllal, hogy tájékoztassa a Koreai Munkapárt tisztségviselőit a Kínai Kommunista Párt 19. kongresszusának eredményeiről. Az utóbbin megerősítették Hszi hatalmát, ám egy korábbi hír szerint a koreai elvtársak szokatlanul szűkszavú gratuláló levélben nyugtázták ezt.

Az észak-koreai hivatalos állami hírügynökség, a KCNA megerősítette a látogatás hírét, bár a rendszer szokásos titkolózáshoz tartva magát nem tájékoztatta a népet arról, mikor érkezik a kínai vendég. Nem világos az sem, mennyi időt tölt Szung Phenjanban. Az azonban tudható, hogy Vietnamban és Laoszban már járt egy hasonló - kongresszusi tájékoztatót adó - viziten.

Késlekedő látogatás

Szung reszortja az állampárt külügyi osztályán a kommunista testvérpártokkal kialakított kapcsolatok ápolása. Ez a kínai diplomácia hagyományos csatornája, amelyen keresztül igyekszik befolyásolni Észak-Korea politikáját. A múlt hónapban ennek az osztálynak a tisztviselői jelentették ki, hogy a kínai kommunista párt tartja a kapcsolatot koreai testvérpártjával.

A tájékoztató szerint a két ország barátsága fontos stabilizáló tényező a regionális politikában. Ugyanakkor a kormányközi kapcsolatok nem látszanak ilyen fényesnek. Az ezért felelős különleges követet, Kung Hszüan-jut augusztusban nevezték ki, ám azóta nem jutott el odáig, hogy baráti látogatást tegyen Észak-Koreában.

A nyitókép forrása: Greg Baker, AFP