Az immár teljes kapacitáson üzemelő tobruki kikötőben egy kínai tartályhajó berakodásáról számoltak be hétfőn a helyi hírforrások: a közel egymillió hordónyi líbiai olajat Kínába szállító hajót egy olasz tankhajó berakodása követi a következő napokban.

Egy bengázi székhelyű olajcég képviselője arról számolt be, hogy a fő keleti olajmezők közül legalább kettőn még folyik a kitermelés, csökkentett, mintegy 50 százalékos kapacitással, és a mezőket a tobruki olajterminállal összekötő vezeték is normálisan üzemel. A terminál 4 millió hordónyi nyersolajat tud tárolni.

Líbia békeidőben napi 1,6 millió hordó olajat termel ki, ennek 85 százaléka Európába megy. A jelenlegi termelésről nincsenek adatok, a Merrill Lynch becslései szerint napi 1,2 millió hordóval csökkent a kitermelés.

A harcok nyomán növekszik az élelmiszerhiány is az országban, és ezt súlyosbítja, hogy sok üzlet zárva tart. Az élelmiszerárak jelentősen emelkednek: a rizs ára például 500 százalékkal nőtt az elmúlt napokban, helyiek szerint egy ötkilós csomag 40 dollár körül van jelenleg. A pékségek csak korlátozott mennyiségben értékesítenek kenyérfélét: egy család öt vekni kenyeret kaphat, és a húsboltok többsége is zárva van.

Hónapokra kieshet a líbiai olaj a piacról

A líbiai lázongás azt eredményezheti, hogy akár hónapokra is kieshet az észak-afrikai ország nyersolaja a nemzetközi piacról - vélte hétfőn megjelent elemzésében a Bank of America Merril Lynch.

Az amerikai bank szerint, ha a Közel-Keleten további országokra terjed át a forrongás, annak az lesz a következménye, hogy újabb olajtermelés esik ki, azt már nem lesz igazán miből pótolni. 

Líbiai olajtermelése a tüntetések kezdete előtt napi 1,6 millió hordó volt, ez mára 1,2 millió hordóval csökkent a BoA Merrill Lynch szerint.

A líbiai olajtermelés jelentős visszaesése miatt a UniCredit most azzal számol, hogy az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára idén 110 dollár lesz. Ilyen magas éves átlagár még nem volt a Brent történetében. Az eddigi rekordot - hordónként 99,1 dolláros átlagárat - 2008-ben jegyezték fel.

Az olasz bank attól tart, hogy más olajtermelő országokban is kitörhetnek zavargások, így Iránban, Irakban és Nigériában. Ebben az esetben lehetetlen lesz helyettesíteni az esetleg kieső olajtermelést a bank szerint.