A letelepedett státusért folyamodó külföldi EU-állampolgároknak "várhatóan hat-nyolc" kérdésre kell majd válaszolniuk az erre létrehozott online felületen, és két héten belül választ kapnak a brit hatóságoktól - mondta Brandon Lewis a londoni parlament felső kamarája, a Lordok Háza európai uniós igazságügyi kérdésekkel foglalkozó albizottságának keddi meghallgatásán.

Lewis hangsúlyozta, hogy az uniós polgároknak egyelőre nem is kell tenniük semmit, a regisztráció jövőre indul, és sokkal egyszerűbb lesz, mint a jelenlegi rendszer, amelyben egy 85 oldalas folyamodványt kell átolvasni és kitölteni.

A külföldi EU-állampolgárok kérvényeit elbíráló hatóságok abból az alapeseti feltételezésből indulnak majd ki, hogy aki letelepedett státusért folyamodik, az jogosult is a kérvény kedvező elbírálására.

Csak olyan esetekben tudja elképzelni a folyamodvány elutasítását, amikor a kérvényezőről kiderül, hogy bűncselekményekért elítélték, vagy körözés alatt áll, illetve akkor, ha valaki hamisan állítja, hogy külföldi EU-ország állampolgára, vagyis csalárd módon nyújt be tartózkodási kérvényt - tette hozzá.

Lewis megerősítette azt is, hogy az állandó nagy-britanniai tartózkodási engedély kérelmezése alapesetben pénzbe kerül majd. Hozzátette, hogy a brit kormány még nem döntött a pontos díjról, de az összeg nem fogja meghaladni a brit útlevelek kiállításáért felszámolt illetéket. A brit útlevélért jelenleg 72,50 fontot (26 ezer forintot) kell fizetni.

Nem sokkal a belügyi államtitkár felsőházi meghallgatása előtt Theresa May brit miniszterelnök nyílt levélben fordult a Nagy-Britanniában élő 3,2 millió külföldi EU-állampolgárhoz, közölve velük: azt szeretné, ha a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után is maradnának.

May hangsúlyozta: nagyra értékeli, hogy a külföldi EU-állampolgárok a brit gazdaság, a társadalom és a kultúra, egyáltalán a nagy-britanniai életforma minden szegmensét gazdagítják jelenlétükkel és tevékenységükkel.

"Tudom, hogy hazánk szegényebbé válna, ha Önök távoznának, (ezért) azt szeretném, ha maradnának" - fogalmazott a Downing Street által közzétett nyílt levelében a brit kormányfő.
Theresa May megerősítette, hogy azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a brit EU-tagság megszűnésének várható időpontjában, 2019. március 29-én már öt éve folyamatosan Nagy-

Britanniában tartózkodnak, jogosultak lesznek a letelepedett státusra.

Hozzátette: akik addig a napig öt évnél kevesebb ideje, de szintén életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodnak, ugyancsak maradhatnak, amíg nagy-britanniai tartózkodási időtartamuk eléri az öt évet, és onnantól ők is jogosultak lesznek állandó tartózkodási engedélyre.

A brit miniszterelnök hangsúlyozta: a külföldi EU-állampolgárok jogosultságait Nagy-Britannia törvénybe iktatja, és e jogosultságoknak brit bíróságok szereznek majd érvényt.

Címlapkép: AFP/Emmanuel Dunand