Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Markit mai közölése szeint a novemberre vonatkozó felülvizsgált szolgáltatói BMI-adatok nagyon eltérő folyamatokat mutatnak az eurózónában. A jelentősebb gazdaságok közül az olaszok teljesítenek a legrosszabbul, náluk az előzetes becslésénél (50,2) is jelentősen rosszabb számokat látunk: novemberben 47,2 pontig süllyedt a BMI, ami már a szolgáltatói szektoruk zsugorodását jelenti.

Hasonlóan az olaszhoz a francia számok is kiábrándítóak a maguk 48,0 pontjával, hiszen a múlthónapban még enyhe bővülést láthattunk 50,9 ponton. Egyedül a német számok adnak optimizmusra okot, az ő esetükben ugyanis még a vártnál is jobb a helyzet 51,7 ponttal. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy ez nem számít előrelépésnek a múlt havi értékhez képest.

Ezek fényében az eurózónás összevont szolgáltatói BMI 51,2 pontot mutat, ami 0,4 pontos visszaesés az előző hónaphoz képest, ugyanakkor az előzetes becslésénél (50,9) jobb. A feldolgozóipart is magában foglaló kompozit index novemberben 51,7 pontot mutat.

Az euró dollárral szembeni árfolyama nem reagált érdemben a felülvizsgált adatok közlésére, hiszen azok összességében nem tértek el jelentősen az előzetes becslés alapján kialakított várakozásoktól.