Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Meglehetősen optimista vagyok a folyamat irányával kapcsolatban, javult a kommunikáció és a kölcsönös megértés" - hangoztatta sajtótájékoztatóján Szymanski. Azon dolgoznak, hogy világossá tegyék a kormány álláspontját azon tíz intézkedést illetően, amelyek a bizottság szerint sértik az EU alapértékeit - tette hozzá.

A külügyminiszter-helyettes ugyanakkor elismerte, hogy Varsó még mindig jelentősen eltérően értékeli az igazságügyi reformot, amely a vitatott intézkedések közül messze a legnagyobb felháborodást váltotta ki Brüsszelben. Úgy vélte, hogy az uniós testület kész meghallgatni a lengyel kormány érveit, jóval inkább, mint a korábbiakban.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke előző héten elképzelhetőnek nevezte a lengyel kormány álláspontjának elmozdulását a vitás kérdésekben. "Jó esély van rá, hogy a lengyel álláspont közeledjen a miénkhez" - közölte, hozzátéve, hogy nemrég hosszasan tárgyalt az új lengyel kormányfővel, és a párbeszéd folytatódni fog a felek között.

A Európai Bizottság - amely az uniós jog betartásának legfőbb őre - a jogállamiság rendszerszintű megsértésének kockázata miatt decemberben megindította az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti, eddig sosem alkalmazott eljárást Varsóval szemben. Leszögezték azonban: ha a következő három hónapban javulást tapasztalnak, készek visszavonni a javaslatot.

Az utóbbi időben sokan bírálták a lengyel kormányt, elsősorban amiért szorosabb ellenőrzés alá vonták a közmédiát, korlátozták az alkotmánybíróság hatáskörét, és sokak szerint csorbítani kívánják a bíróságok függetlenségét. Varsó szerint azonban a vonatkozó törvénymódosítások megfelelnek a jogállamiság elveinek.

Képünk forrása: Pixabay