"Az első Eurostar szerelvény 8 óra 5 perckor elindulhatott Angliából, majd egy üres tehervonat is csökkentett sebességgel. A forgalom fokozatosan helyre fog állni, és délelőtt 10 óra körül Franciaországból is el fog indulni egy szerelvény" - közölte az AFP hírügynökséggel az üzemeltető Eurotunnel társaság szóvivője.

Fabienne Buccio, Pas-de-Calais prefektusa pedig azt mondta: "A behatoló migránsok eléggé messze, 15 kilométer mélyen jutottak be az alagútba."

Az éjfél utáni erőszakos behatolás során könnyebben megsérült tíz ember, köztük hét migráns. Öt mentőautó érkezett a helyszínre a riasztott rendőrökön kívül - közölte korábban egy tűzoltó tisztségviselő. Hozzátette, a behatolók éppen elhagyják a területet, ahova illetékteleneknek tilos belépni.

A hírügynökség szerint a migránsok támogatására a helyszínen tartózkodott a No Border (Nincsenek Határok) nevű anarchista szervezet több aktivistája. Az Eurotunnel társaság egyik képviselője ezzel kapcsolatban azt mondta: a migránsok behatolása "valószínűleg egy tervezett akció volt, hogy felhívják magukra a figyelmet".

A Csatorna-alagúthoz tartozó 6,5 négyzetkilométernyi franciaországi magánterületre a nyáron többször megpróbáltak behatolni migránsok, általában éjszaka. A legtöbben, 1700-an augusztus 3-án éjjel voltak. Azóta a társaság alaposan megszigorította a biztonsági intézkedéseket. Ennek hatására jelentősen csökkent a behatolási kísérletek száma, mostanában körülbelül százan próbálnak meg bejutni éjjelente rendőrségi források szerint. Calais-tól keletre 3500 migráns él méltatlan körülmények között egy táborban.

QP | Quality Placement