A befektetők megkönnyebbüléssel fogadták, az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek enyhülésének jeleként értelmezték a bejelentést, amelynek hallatán lejtmenetről szárnyalásba csaptak át a tőzsdék, az olaj világpiaci ára több mint 3 százalékos pluszba ugrott, emelkedtek az amerikai államkötvények hozamai és erősödött a dollár.

Az amerikai kereskedelmi főképviselő hivatala szűkszavú közleményében annyit tudatott, hogy "egészségügyi, biztonsági, nemzetbiztonságok és egyéb más okok miatt" kivételt tesznek és levesznek több terméket a szeptember 1-jétől 10 százalékos pótvám hatálya alá eső kínai importcikkek listájáról.

Bizonyos termékek, köztük a laptopok, mobiltelefonok, videójáték-konzolok, játékok, számítógép-monitorok, valamint egyes ruházati termékek és lábbelik, esetében pedig szeptember 1-je helyett csak december 15-én vezetik be a pótvámot.

A hivatal később közzétett két listát. Az egyikben, egy 122 oldalas dokumentumban sorolta fel azon termékeket, amelyekre szeptember 1-jétől vetik ki a pótvámot. Egy másikban, egy 21 oldalas dokumentumban pedig azok az áruk szerepelnek, amelyek vámtarifáját december 15-től emelik meg.

 

Donald Trump amerikai elnök augusztus elsején váratlanul bejelentette, hogy nem elégedett az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások alakulásával, ezért szeptember 1-től 10 százalékos pótlólagos vámot vetnek ki évi 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre. Ez az Egyesült Államokba irányuló kínai termékek azon fennmaradó része, alapvetően tömegfogyasztási cikkek, amelyeket eddig nem sújtottak pótvámmal. Donald Trump kilátásba helyezte azt is, hogy akár 25 százalékra is felemelhetik a pótvám értékét, ha a tárgyalások nem haladnak elég gyorsan.

Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalói július végén Sanghajban egyeztettek, és elvileg legközelebb szeptember elején Washingtonban ülnek össze.

A kínai kereskedelmi minisztérium közlése szerint Liu Ho miniszterelnök-helyettes kedden telefonon beszélt Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főképviselővel és Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszterrel, és tiltakozását fejezte ki a szeptember 1-jei vámemelés miatt. A felek abban állapodtak meg, hogy két héten belül újra beszélnek telefonon - írta az MTI.

Néhány perccel a kereskedelmi főképviselő hivatalának bejelentése után Trump elnök ismét kifogásolta, hogy Kína még mindig nem vásárolt több amerikai mezőgazdasági terméket, jóllehet Hszi Csin-ping kínai elnök ezt ígérte neki június végén. A Twitteren közzétett üzenetében az amerikai elnök ugyanakkor annak a reményének adott hangot, hogy fordul a kocka, és "talán ezúttal ez másként lesz".