Az Európai Bizottság nem dolgozik olyan forgatókönyvön, amely az eurózónából való görög távozás esetére szól - szögezte le Olli Rehn, az uniós javaslattevő-végrehajtó testület alelnöke pénteken, reagálva Karel De Gucht kereskedelmi EU-biztos erről szóló nyilatkozatára.

"Karel De Gucht a kereskedelemért felelős. A pénzügyekért és a gazdasági kérdésekért, valamint az EKB-val való kapcsolatokért én vagyok a felelős. Nem dolgozunk a görög távozás forgatókönyvén. Olyan forgatókönyv alapján dolgozunk, amely szerint Görögország benn marad. Spekulációkat nem kommentálunk" - szögezte le a Londonban tartózkodó finn Olli Rehn, akinek a nyilatkozatát az Európai Bizottság ügyeletes szóvivője ismertette az MTI brüsszeli tudósítójával.

Az MTI annak nyomán kérdezte meg a szóvivőt, hogy Karel De Gucht belga EU-biztos a flamand De Standaard napilapnak úgy nyilatkozott: az Európai Bizottság és a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank (EKB) készenléti tervet dolgoz ki arra az esetre, ha Görögországnak ki kellene lépnie az euróövezetből.

De Gucht szerint másfél évvel ezelőtt az euróövezetből történő görög kiválás esetén még fennállt volna a dominóhatás veszélye, "de ma már az Európai Bizottság és az EKB dolgozik a lehetséges forgatókönyveken, ha Görögországnak nem sikerül teljesítenie vállalásait".

Brüsszeli keltezésű médiabeszámolókban hangsúlyozzák, hogy az uniós tisztségviselők körében hivatalosan tabutémának számít az euróövezetből való görög távozás eshetősége, miként korábban hosszú ideig cáfolták azt is, ami aztán bekövetkezett, hogy Athén jelentős mértékű adósságleírásban részesülhet mind kétségbeejtőbb fizetési nehézségei miatt.

De Gucht most azzal az érveléssel törte meg a tabut, hogy úgy vélekedett: Görögországban már az eurózónából való távozás puszta lehetőségének reális alternatívaként való kezelése is olyan mértékű káoszt váltana ki, aminek láttán minden más zónabeli ország visszariadna a távozás gondolatától, vagyis a rettegett dominóhatás elmaradna. Mindemellett maga a belga EU-biztos is úgy látja, hogy Athén számára nincs más reális lehetőség, mint a megkötött megállapodások betartása, és végső soron az euróövezeten belül maradás.