Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miniszter-jelöltjeinek bemutatásakor Robert Golob kormányfő kiemelte: kormányát tapasztalt politikusokból és szakemberekből állította össze, mert a kormánynak azonnal meg kell kezdenie a munkát, nem lesz száz napja arra, hogy belerázódjon a feladatokba. "Nem újoncokból álló kormányt akarunk, amelynek száz napos türelmi időre van szüksége, hogy megkezdje a munkát, mert tudjuk, hogy nem lesz nyugalmunk". A helyzet világszerte egyre rosszabb.

Az április 24-i szlovéniai általános választásokon győztes Szabadság Mozgalom (Gibanja Svoboda) pártnak 11, a két koalíciós partnernek, a Szociáldemokratáknak (SD) négy, a Baloldalnak (Levica) két minisztere van a 15. szlovén kormányban - írja az MTI.

A Szociáldemokraták adják a külügyminisztert, az igazságügyi minisztert, a gazdasági minisztert és a fejlesztési és európai kohéziós politikáért felelős tárca nélküli minisztert. A Baloldalnak két tárca jut, a Munka- és Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium, valamint a Kulturális Minisztérium.

A Szabadság Mozgalom jelöltjei kerültek a pénzügy, az egészségügy, a belügy, a védelmi, az infrastrukturális, a környezetvédelmi, az oktatási, az államigazgatási és a mezőgazdasági minisztériumok élére. Továbbá két tárca nélküli, a digitális átalakulásért és a külhoni szlovénekért felelős minisztere is van a pártnak.

A tervek szerint néhány minisztériumot átneveznek, és később további három minisztériummal is bővül majd a kormány.

A miniszterek többsége ismeretlen a közvélemény számára, a gazdasági életből és egyéb szakterületekről érkeztek a kormányba. A külügyminiszteri posztot Tanja Fajon, az SD elnöke, volt európai parlamenti képviselő tölti be. Luka Mesec, a Baloldal vezetője vezeti a Munka- és Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumot. A védelmi miniszteri tárca élére Marjan Sarec volt miniszterelnök került. Az általa vezetett párt nem érte el a négy százalékos bejutási küszöböt a választásokon, de Golob már korábban jelezte, hogy a Szabadság Mozgalom kvótájából helyet biztosít számára a kormányban.