Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Egyesült Államok előző elnöke New Jersey államban és Virginiában kampányolt a november 7-i kormányzóválasztások demokrata párti jelöltjei mellett. Virginia fővárosában, Richmondban, több ezren voltak kíváncsiak a kampánygyűlésre.

A volt elnök a szerinte Amerikában jelenleg uralkodó "félelem politikájáról" beszélt, s azt hangoztatta, hogy a kormányzóválasztás az amerikai politika újraírásának kezdete lehet. Az amerikai társadalom elfordulóban van Donald Trump elnöktől és politikájától - vélekedett Obama, annak ellenére, hogy az eddigi, négy időszaki választáson mindenütt republikánus politikusok győztek.

Obama szerint nagyon fontos a részvétel, s voksolásra buzdította híveit, mert - mint fogalmazott - a demokrácia a tét.

Hangsúlyozta azt is, hogy a kormányzóválasztással "messze hangzó üzenetet" kell küldeni egész Amerikának, s ennek az üzenetnek a "megosztottság politikája elutasítását kell jelentenie". "Visszautasítjuk a megosztottság politikáját. Visszautasítjuk a félelem politikáját. Mi olyan politikát hirdetünk, amely azt mondja, mindenki számít, mindenki megérdemel egy esélyt, mindenkinek megvan a maga méltósága és értéke, vagyis mi a remény politikáját hirdetjük" - fogalmazott szónoklatában Barack Obama.

A volt elnök hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy az Egyesült Államok a világ vezetője maradjon. "A világ számít Amerikára, a világ minket tekint példának."

Virginiában Obama Ralph Northam jelenlegi kormányzó-helyettes, New Jerseyben pedig Phil Murphy, az előző kormányzat berlini nagykövete mellett kampányolt. Az előrejelzések szerint New Jerseyben szinte biztosra vehető a demokrata párti jelölt győzelme, míg Virginiában kétesélyes a voksolás: a Republikánus Párt színeiben Ed Gillespie, George W. Bush elnöki tanácsadója, a Republikánus Országos Bizottság jelenlegi vezetője elemzők szerint szintén győzelemre esélyes.