"Ingatag egyensúly, amely takarékossági és növekedést ösztönző intézkedéseket ötvöz 500 millió európai számára" - ezekkel a szavakkal jellemezte Lewandowski a tervezetet. A betervezett tényleges kifizetési összegnél valamivel nagyobb pénzügyi kötelezettségvállalás 147,4 milliárd euró, ami 3,7 százalékos növekedést jelent a 2011-es összeghez képest.

Az uniós végrehajtó testület illetékes biztosa szerint arra törekedtek, hogy a 2012. évi költségvetési tervezet összhangban legyen a tagállamokban jelenleg tapasztalható takarékossági törekvésekkel. Ennek jegyében az Európai Bizottság az igazgatási kiadások befagyasztását javasolja. Ezt úgy próbálja elérni, hogy jelentősen csökkenti az épületekhez, az információs és kommunikációs technológiához, a tanulmányokhoz és kiadványokhoz, a kiküldetésekhez, valamint a konferenciákhoz és találkozókhoz kötődő kiadásokat. Ezenfelül az uniós testület - zsinórban immár harmadik éve - nem igényel további új álláshelyeket.

Az Európai Bizottság igyekezett feltérképezni az eredménytelennek bizonyult programokat, illetve kezdeményezéseket. Ennek nyomán a "fejlesztési együttműködési eszköz" kerete 70,7 millió euróval csökken. Az "iparosodott országokkal való együttműködés eszköze" soron 14,5 millió euró a csökkenés. A GALILEO műholdas program finanszírozása 24,9 millióval marad el az idei összegtől.

Ugyanakkor a kutatási programok kifizetései 13,3 százalékkal 7,6 milliárd euróra, a strukturális alapok és a Kohéziós Alap kifizetései pedig 8,4 százalékkal 45,1 milliárd euróra emelkednek.

"Néhányan azt kérdezik, miért bővítjük az uniós költségvetést, amikor a tagállamok szigorú takarékossági intézkedéseket hoznak belföldön" - mondta Lewandowski. Az emelés fő oka - tette hozzá -, hogy "kötelesek vagyunk teljesíteni az egyes projektekkel kapcsolatos kifizetéseket. Uniós támogatás nélkül talán soha nem indultak volna el 2007-ben azok a projektek, amelyek a helyi közösségek és vállalkozások javára válnak, ezért elképzelhetetlen, hogy ezeket ne finanszírozzuk tovább". Megjegyezte, hogy ha az EU nem teljesítené a vállalt kötelezettségeket, be is perelhetnék. Ezen felül - fűzte hozzá - a kifizetések leállítása érzékenyen érintené a tagállamok költségvetését, hiszen azok "azt várják tőlünk, hogy visszatérítsük számukra azon finanszírozás uniós részét, amelyet ők már kifizettek a kedvezményezetteknek".

A költségvetési tervezet 2012-ben mintegy 57,7 milliárd euró kifizetését irányozza elő a fenntartható gazdasági növekedés biztosítására, amelynek segítségével a tagállamok növelhetik beruházásaikat. Az Európa 2020 stratégia prioritásaira hozzávetőleg 62,6 milliárd eurót fordítanának a tervezet szerint, ami az idei évhez képest 5,1 százalékos emelkedést jelent.