Fenntarthatatlan Románia jelenlegi államháztartása, ezért elkerülhetetlen az adóemelés, illetve a jelenlegi adókedvezmények/adómentességek leépítése - idézte a Maszol az Adótanácsot, a kormány és a parlament költségvetési- és adópolitikájának kidolgozását támogatni hivatott testületet. Az Adótanács legutóbbi jelentése szerint az bevételek szintjét jelentős mértékben emelni kell.

Közép- és hosszú távon Romániának nagyobb mértékű kiigazítást kell végrehajtania, hogy biztosítsa a fenntarthatóságot. Világos, hogy a kiigazítás jelentős részét a költségvetési és az adóbevételek növelése kell adja, mivel a költségvetési kiadások nőnek. A GDP 26 százalékát kitevő adóbevételekkel, amiben a társadalombiztosítási hozzájárulások is benne vannak, Románia nagyon le van maradva a hasonló fejlettségi szintű országok (Lengyelország – 36 százalék, Magyarország 36,3 százalék) mögött.

Ennek a lemaradásnak az okai közismertek: az adóbehajtás alacsony hatásfoka, a kedvezmények és mentességek tömkelege, ami szűkíti az adóalapot és a közép-kelet-európai országokéhoz képest alacsonyak az adó adókulcsok. Ezért a testület szerint a korrekciónak az adórendszer méltánytalanságainak a megszüntetésével kellene kezdődnie.