Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szövetségre lépő négy párt hétfőn hagyja majd jóvá hivatalosan a megegyezést, amelynek részleteit kedden fogják bemutatni - írta az MTI.

"Úgy gondolom, hogy jó kis egyezséget sikerült tető alá hoznunk" - mondta Rutte a De Telegraaf című helyi napilap tudósítása szerint.

Az alakuló kabinetben a márciusi választásokon győztes, liberális konzervatív Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) mellett a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a liberális D66 és a Keresztény Unió (CU) vesz részt.

A korábbi egyeztetések egy ugyanilyen pártszövetségről kudarcba fulladtak, miután a D66 és a CU vezetői akkor áthidalhatatlannak nevezték a nézetkülönbségeiket.

A koalíciós tárgyalások többszöri összeomlása után több elemző már úgy vélekedett, hogy ebben a helyzetben egy VVD vezette kisebbségi kormány, vagy egy hatpárti baloldali szövetség is elképzelhető.

A négy pártnak 76 képviselője lesz az alsóházban. A miniszterelnöki szék várományosa a kormányfői posztot 2010 óta betöltő Mark Rutte.

A kormányalakításhoz legkevesebb 76 képviselői helyre van szükség a parlament 150 fős alsóházában, ami a választás eredményei alapján azt jelenti, hogy legalább négy pártnak kell koalícióra lépnie, ezért kellett a szokásosnál is több idő a megállapodáshoz.

Sajtóhírek szerint ha hétfőn nem tudják véglegesíteni a megállapodást, akkor ez lesz a leghosszabb idő, ameddig a kormánykoalíció megalakítása tartott az országban.

Címlapkép forrása: Pixabay.com