Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Andrew Wheeler, az EPA vezetője szerdán a rendelet aláírását követő sajtókonferencián a döntést indokolva kijelentette: az amerikaiak megbízható és megfizethető energiát akarnak, a fosszilis fűtőanyagok továbbra is fontos elemei lesznek az energiaellátásnak.

Barack Obama kormányzata idején, 2015-ben hozták meg a korábbi tiltó rendeletet. Az Obama-adminisztráció a környezetvédelem előtérbe helyezésével a szénerőművek visszaszorítását szorgalmazta. A rendelet miatt sok tagállamban - köztük elsősorban Nyugat-Virginiában - bezárták a szénerőműveket.

Donald Trump elnök már a 2016-os választási kampányában is a szénerőművek ismételt üzembe helyezését, az olcsóbb gáz és megújuló energiák miatt hanyatló szénipar megélénkítését ígérte.

Az új rendeletet bejelentő sajtókonferencián David McKinley nyugat-virginiai republikánus képviselő azt hangoztatta, hogy a nap-, és a szélenergia nem eléggé megbízható ahhoz, hogy az energiaellátás ettől függjön. "A megújuló energiák használatára pedig még nem állunk készen, vagyis szükségünk van a szénre" - fogalmazott.

Az első kommentárok szerint környezetvédelmi csoportok valószínűleg bíróságon támadják meg az új rendeletet. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke felháborítónak nevezte azt. A nagy környezetszennyezők most szabad utat kaptak és ezzel jelentősen ronthatják a már amúgy is erőteljes klímaválságot - mondta.