Tízből három román állampolgár (28 százalék) továbbra is legszívesebben a párna alatt tartja megtakarításait – idézte a Maszol a Reveal Marketing Research kedden közzétett felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint háromból ketten alig tudnak pénzt félretenni, és ha sikerül is, inkább otthon tartják megtakarításaikat.

A megkérdezettek egyharmada mondta azt, hogy nem tud pénzt félretenni, ez jobbára a 45 és 55 év közötti korosztályra, illetve a kisjövedelműekre (38 százalék) érvényes. A válaszadók másik egyharmada úgy véli, hogy az eddiginél kevesebbet fog tudni megtakarítani, jobban oda kell figyelnie havi kiadásainak megtervezésére. Ez a szemlélet a közepes jövedelműek körében elterjedtebb (36 százalék).

Ha lehetőségük lenne pénzt félretenni, a Romániában élők fele a bankok által kínált megoldásokat (lekötött betét vagy takarékszámla) választaná. A 18–35 évesek és az 55 év felettiek esetében lényegesen magasabb azok aránya, akik ezt a megtakarítási stratégiát részesítenék előnyben. 

Jelentősen nőtt a tőzsdei befektetések iránti érdeklődés szintje is, míg 2021-ben a romániai lakosság mindössze négy százaléka volt érdekelt ebben, 2022-re 11 százalékra nőtt ez az arány. Ez a fajta pénzügyi magatartás lényegesen elterjedtebb a magas jövedelműek körében, 25 százalékuk azt mondta, hogy inkább befektetné megtakarításait.