Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A baloldali politikus kampányirodája péntek este nyújtott be fellebbezést az elnökválasztási bizottságnál. Szabbáhi csütörtökön ugyan elismerte vereségét Abdel-Fattáh esz-Szíszi tábornaggyal szemben, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a voksolás súlyos szabálysértések mellett történt.

Az arab szocializmust meghirdető Gamal Abdel Nasszer néhai elnök ideológiai követője a jelenlegi, nem hivatalos részeredmények szerint a szavazatok mindössze 3 százalékát kapta, míg ellenfele 93,7 százalékos aránnyal aratott elsöprő győzelmet. A helyi sajtó megfogalmazása szerint Szabbáhi még a 3,7 százalékot kitevő érvénytelen voksoknál rosszabbul teljesített.

Az évtizedek óta ellenzéki politikusként tevékenykedő Szabbáhi kampánycsapata szerint a voksolás alatt a biztonsági erők nem engedték egyes megfigyelőiket az urnák közelébe, s számos munkatársukat megtámadták, illetve őrizetbe vették. Azt is sérelmezték, hogy a szabályzat ellenére Szíszi képviselői sok helyütt kampányoltak a szavazóhelyiségeken belül.

Állításuk szerint volt, hogy a Szabbáhira leadott voksokat nem is számolták össze, s nullát jegyeztek be a jelölt neve mellé. A kampánystáb sérelmezte továbbá a választások egynapos meghosszabbítását, amelyet pár órával a hivatalos urnazárás előtt rendelt el az elnökválasztási bizottság. A döntés szerintük "bizonyos csoportok nyomására született", és teret engedett az eredmények megmanipulálásának.

Az elnökválasztási bizottság szombat délután teszi közzé ítéletét a fellebbezéssel kapcsolatban. A voksolás hivatalos eredménye vasárnap, legkésőbb hétfőn várható.