A tervezett módosítást a magyar- és zsidóellenes, valamint egyéb kisebbségekkel szemben többször durva és sértő kifejezéseket, állításokat tevő Marian Kotleba és az általa életre hívott szervezett A Mi Szlovákiánk Néppárt (L'SNS) retorikája miatt tartják fontosnak. Andrej Danko az ügy kapcsán Szlovákia szégyenének nevezte a nacionalista szélsőjobboldali tömörülést.

Az említett változtatásokról a három legfőbb közjogi méltóság - Andrej Kiska államfő, Andrej Danko (SNS) parlamentelnök és Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő - a politikai és társadalmi intézmények képviselőivel beszélt egy besztercebányai találkozón. Mindannyian megegyeztek az intézkedések fontosságában - számol be a szlovákiai magyar lap.

"Fontos, hogy a jövőben úgy folyjon a munkatárgyalás a legfőbb törvényhozó szerven belül, hogy az ne szítsa a gyűlöletet, ne közösítsen ki bizonyos népcsoportokat, és ne éljen vissza az emberiség történelmének nehéz fejezeteivel" - magyarázta Danko, hogy miért tartja fontosnak a politikusok mentelmi jogának véleménynyilvánításra vonatkozó szabályozását.

A három szlovák közjogi méltóság zéró toleranciát hirdetne a szélsőségekkel szemben: szerintük nem lehet büntetlenül erőszakot és szélsőséges gondolatokat terjeszteni az interneten, továbbá bőrszín vagy vallási hovatartozás alapján embereket sértegetni.

A fotón Marian Kotleba látható, forrása: Vladimir Simicek/AFP.