A kínai statisztikai hivatal pénteken azt közölte, hogy az ország hetven legnagyobb városában az új lakások átlagos ára 0,1 százalékkal nőtt decemberben ugyanúgy, mint novemberben, októberben 0,2 százalék volt az emelkedés.

Éves összevetésben a lakásárak emelkedése 3,8 százalék volt decemberben, ami lassulás a novemberi 4 százalék és az októberi 4,3 százalék után.

Kínában a koronavírus-járvány okozta első negyedévi megrázkódtatás után gyorsan magához tért a lakóingatlan-piac, a lakásárak gyors ütemben emelkedtek, amihez hozzájárultak a csökkenő jelzálogkamatok. A kínai bankfelügyelet pénzügyi stabilitást veszélyeztető komoly kockázati tényezők közé sorolta az ingatlanpiaci áremelkedést a nyáron, majd a kormány számos intézkedést hozott a új lakások piacának lehűtésére.

A Világbank nemrég ismertetett legújabb előrejelzése szerint Kína gazdasága idén 7,9 százalékkal nő, tavaly pedig 2 százalékkal bővült, az Európai Uniót is magába foglaló G20-országcsoporton belül Kína volt az egyetlen, amelynek a gazdasága növekedni tudott 2020-ban.