A fogyasztói áremelkedés havi szinten 0,3 százalék volt az áprilisi 0,4 százalék után.  A szakértők éves szinten kisebb, 3,8 százalékos, és havi összevetésben is szerényebb, 0,2 százalékos inflációra számítottak májusra.

Tavaly májusban az éves fogyasztói áremelkedés csupán 1,2 százalék volt.

A májusi havi szintű emelkedést elsősorban az élelmiszerek és a nem alkoholos italok 1,0 százalékos drágulása okozta az áprilisi 0,7 százalékos emelkedést követően. A közlekedési és szállítási díjak 0,4 százalékkal nőttek áprilishoz képest, amikor 0,9 százalék volt az emelkedés a megelőző hónaphoz képest.

A nagy kilengésekre képes élelmiszer- és energiaárak nélküli májusi maginfláció 0,4 százalék volt havi és 2,6 százalék éves szinten. Áprilisban 0,5 százalék volt a havi, és 2,3 százalék az éves maginfláció.

A szlovák pénzügyminisztérium azzal számol, hogy a tavalyi 1 százalékról az idén 3,4 százalékra nő az infláció, majd 3 százalékra mérséklődik jövőre.

Szlovákia exporttól jelentősen függő gazdasága 4,8 százalékkal zsugorodott 2009-ben, de tavaly már 4 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP). Az ország központi bankja az idei évre 3,3 százalékos gazdasági növekedésre számít.