A kereskedelmi tárca adatai szerint szeptemberben nőtt a háztartások fogyasztási hajlandósága az Egyesült Államokban. Miközben jövedelmeik (az augusztusi 0,1 százalékot követően) 0,4 százalékkal emelkedtek, 0,8 százalékkal többet költöttek, mint egy hónappal korábban. A konszenzus 0,4, illetve 0,7 százalék volt.

Tekintettel arra, hogy a kiadások gyorsabban nőttek a jövedelmeknél, a megtakarítási ráta 3,7 százalékról 3,3 százalékra csökkent, amit részben az üzemanyagok nyár végi drágulása indokolhatott, ami abból is látszik, hogy az inflációval korrigált fogyasztási index szerényebb, 0,4 százalékos emelkedést jelzett.

Az alacsony bérdinamika miatt azonban a következő hónapokra nem sok jót várnak az elemzők. Ha nem nőnek gyorsabban a bérek, és nem enyhülnek a munkaerőpiaci problémák, akkor előreláthatólag nem tud 2 százalékkal növekedni a gazdaság. Még rosszabb lehet a helyzet akkor, ha költségvetési kérdésekben a kongresszusban nem születik megállapodás, és januárban beindulnak azok az automatikus egyenlegjavító mechanizmusok, amelyek jelentős adóemelésekkel és kiadáscsökkentésekkel járhatnak.