A washingtoni kereskedelmi minisztérium hétfőn közölte, hogy márciusban, havi összevetésben a fogyasztói kiadások 0,9 százalékkal, a személyi jövedelmek pedig 0,1 százalékkal emelkedtek. Februárban a jövedelmek 0,2 százalékkal, a kiadások pedig 0,1 százalékkal nőttek. A jövedelmek legfontosabb összetevői, a bérek és fizetések márciusban 0,4 százalékkal, februárban pedig 0,3 százalékkal emelkedtek.

Az amerikai hazai össztermék (GDP) több mint kétharmadát a személyi fogyasztás adja, így meghatározó súlya van a gazdasági növekedés alakulásában.

A személyes fogyasztási kiadások árindexe (lényegében a fogyasztói árak változása) márciusban havi szinten 0,2 százalékkal emelkedett, a gyakran változékony élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított index pedig stagnált. Februárban 0,1 százalékra rúgott mindkét érték.

Éves összevetésben a személyes fogyasztási kiadások árindexe 1,5 százalékra emelkedett márciusban az előző hónapban mért 1,3 százalékról, de a maginfláció a februári 1,7 százalékról 1,6 százalékra - 2018 januárja óta a legalacsonyabb értékre - esett vissza.

A vártnál gyengébb inflációs adatok alátámasztják az amerikai jegybankrendszer szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) azon közelmúltbeli döntésének helyességét, hogy felfüggeszti a kamatemeléseket az idei évre. Tavaly négy alkalommal hajtott végre egyenként 25 bázispontos emelést a Fed nyíltpiaci bizottsága. A testület kedden kezdi meg következő kétnapos ülését, amelyen értékeli a gazdasági helyzetet és áttekinti a monetáris politika irányvonalát.

A Fed az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó személyes fogyasztási kiadások éves árindexében határozza meg inflációs célszámát. A 2 százalékos célszámot 2012 áprilisa óta először tavaly márciusban érte el a tényleges árindex. Utoljára decemberben állt 2,0 százalékon ez az érték, azóta fokozatosan csökken - írta az MTI.