A megújuló energia termelése napszak- és időjárásfüggő, így gyakran nincs összhangban a fogyasztással, ezért tárolni kell, ráadásul úgy, hogy szükség esetén könnyen visszanyerhető legyen - ez napjaink egyik legnagyobb problémája.

A dilemma a tengeri szélerőműveket is érinti. Az Egyesült Királyság 17 új szélerőmű-projektet készít elő a skót partoknál, ha elkészülnek, az ország szélerőművi kapacitása megduplázódik.

A KPMG tanácsadócég szerint már 2020-ban egymillió háztartás ellátására elegendő energia ment veszendőbe azért, mert a megtermelt energiára épp nem volt szükség, tárolására pedig nem volt mód

Az Ocean Grazer koncepciója szerint az energiát úgy lehetne tárolni, hogy azzal a tengerfenék alatt lévő tározókból vizet pumpálnak hatalmas, a fenéken elhelyezkedő rugalmas csövekbe - derül ki a BBC híréből, amelyet a Hvg.hu szemlézett.

Mivel a tengerfenéken nagy a külső nyomás, elég csak kinyitni a csövek szelepeit, és a külső nyomás visszapréseli a vizet a fenék alatti tározókba. Ha a vizet turbinákon áramoltatják keresztül, azok áramot termelnek – lényegében nagyrészt visszatermelik azt az áramot, amit a víz tározókból való kipumpálása felemésztett. Csak épp akkor, amikor az áramra szükség van, nem pedig akkor, amikor épp fúj a szél.

A rendszer élettartama a cikk szerint  jóval több, mint a manapság elterjedt lítium-ion akkumulátorok 5000-10000 ciklusos élettartama.