Globális ajánlatot kér India 1,2 GW PV-szélenergia-projektekhez úgy, hogy további 1,2 GW napelemes termelési kapacitásra opcionálisan van lehetőség. Az Indiai Solar Energy Corp. (SECI) e beruházásokat nem, azok termését azonban 25 évig megvásárolja - írta meg a PV Magazine. Az energiavásárlási megállapodás nem köt ki mást, csak a pályázók közti árversenyt - a projektek fejlesztői szabadon építhetnek, birtokolhatnak és üzemeltethetnek Indiában.

A SECI tervei szerint a két hatalmas méretű áramtermelési aukció sikeres lesz, pláne, hogy mind a napenergiás projektet (ISTS-VIII), mind a szél-napenergia hibrid projekteket (Tranche-III) összekapcsolják a indiai államközi átviteli hálózati rendszerrel is.

A prognózisok szerint India telepíti 2019-ben a világ megújuló energiatermelő potenciáljának több mint egyharmadát (35 százalékot), és ezzel a kontiensnyi ország teljes villamosenergia-termelésének 17 százalékát zöldenergiából állítja elő. India a Párizsi klímamegállapodásban szereplő vállalást - amely szerint 2030-ra a teljes villamosenergia-termelésének 40 százalékát nem fosszilis tüzelőanyag-forrásokból állítja elő - szeretné túlteljesíteni: 2027-re megcélozták az 57 százalékos szint elérését.

Az India Timesnak októberben nyilatkozó energiaügyi miniszter, R. K. Singh azt mondta, hogy 2022-re szeretnék elérni a 175 GW-os határt a hálózatra kapcsolt megújuló energiás termelő erőművekkel, és mivel idén mintegy 30 GW zölderőművi növekedésük lesz - a már meglévő 112 GW mellé -, ezt egyáltalán nem tartja túlzó vállalásnak.

Csak a mihez tartás végett: miközben november elején a kínosan alacsony vállalás miatt már átdolgozott magyar klímatervekről egy konferencián Kaderják Péter, energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár a korábbi megújuló villamosenergia célok 24 százalékos növekedését mondta be új kívánalomként, Narendra Modi,az indiai miniszterelnök szeptemberben 2030-ra a 450 gigawattos határt tűzött az országa elé. Ez utóbbi kevesebb idő alatt, 2022-2030 között számolva is több mint 250 százalékos növekedést jelent.