Az Európai Unióban működő pénzintézetek leányvállalatainak kivonulása Szerbiából szinte várható volt a sok problémás hitel, illetve a bankkonszolidáció miatt - értettek egyet az ország jelentős közgazdászai egy a napokban tartott konferencián a Magyar Szó tudósítása szerint. (A hazai bankok többségének magyar kézbe kerülése az Orbán-kormány egyik fontos célja volt - a szerk.)

Bosko Zivkovic, a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Karának professzora szerint Délkelet-Európában jelenleg nagyon gyengék a bankrendszer növekedésének és erősödésének lehetőségei. Az európai bankok nagy gondokkal küszködnek, szabad tőkéjük is egyre kisebb, mert nem számoltak azzal, hogy a régióban működő bankintézeteik rossz hiteleinek kezelése felemészti tőkéjük jelentős részét.

Évekkel ezelőtt azt néztük végig, hogyan vásárolják fel a külföldi bankok viszonylag kedvező feltételekkel a hazai pénzintézeteket, napjainkban pedig annak vagyunk szemtanúi, miként kerülnek vissza szerbiai üzletemberek tulajdonába.

Ivan Nikolic közgazdász szerint a szerbiai pénzügyi piacon sok volt a kicsi piaci részesedéssel rendelkező pénzintézet, így várható volt összevonásuk. Elméletileg a nagyobb tőkeerejű bankok megjelenése erősítheti versenyüket, ami elsősorban az ügyfeleknek kedvez.

Az összejövetelen felszólalt Miodrag Kostic, az MK Commerce tulajdonosa is, aki elújságolta, hogy felvásárolta a görög érdekeltségű Alfa Bank tőkéjének 100 százalékát. Ezen túl a kezében van az AIK Bank, a hatodik legnagyobb szerb bank is.