A reformcsomagot korábban az ellenzéki baloldal által ellenőrzött szenátus elutasította, de a képviselőház ezt a döntést felülvizsgálta. A jogszabály most Václav Klaus államfőhöz kerül, és aláírásától függ, életbe lép-e január elsején. Klaus többször is nyíltan bírálta a jogszabálycsomagba foglalt intézkedéseket.

Az államfőnek az aláírásra két hete van. Ha azonban Klaus nem írja alá azonnal a reformcsomagot, akkor a rá épülő költségvetés január elsején nem léphet érvénybe, és az év első napjaiban egy korábbi döntés által tervezett 17,5 százalékos egykulcsos adó lesz érvényes.

A parlament által elfogadott reformcsomag legvitatottabb eleme, hogy jövőre egy százalékkal emelkedik a forgalmi adó mértéke Csehországban: a normál áfa 20-ról 21 százalékra, míg az áfa kedvezményes szintje 14-ről 15 százalékra. Ezt Klaus, a szociáldemokraták és a kommunisták is határozottan ellenzik. Az intézkedés nem titkolt célja, hogy növelje az állami költségvetés bevételeit, és csökkentse a kiadásokat.

Miroslav Kalousek pénzügyminiszter azzal számol, hogy a változások következtében a jövő évben mintegy 40 milliárd koronával nőhetnek az állam bevételei. Ebből mintegy 16,5 milliárd korona a lakosság nagyobb megadóztatásából származna.