Varga György, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársa szerint a jelenség nem újkeletű a Kárpát-medencében: a nyolcvanas évek óta több mint 200 szaharai porviharos eseményt rögzítettek.

Alapvetően természetes folyamatról van szó, a Szahara nagyjából 5 millió évvel ezelőtt kezdett kialakulni, azóta fújják belőle a szelek a port jó messzire. Erről többek között a Pireneusok és az Alpok gleccsereinek porrétegei is árulkodnak - idézi Vargát az rtl.hu.

Jelenleg a kifújt por mennyisége évente meghaladja az 1 milliárd tonnát. 

A Varga által ismertetett friss magyar kutatás szerint elmúlt évtizedben több lett a sivatagi por Európában, és ami Magyarországot illeti: évente akár 10-12-szer is elérik hazánkat a szaharai porral telített légtömegek. Ezek gyakorisága és intenzitása az elmúlt évtizedben megnövekedett.

A kutatók konklúziója szerint a klímaváltozás okolható azért, hogy az utóbbi években gyakoribbak és intenzívebbek a „szaharai porkimosásos események” (azaz a sáros esők). A globális fölmelegedés az utóbbi 10-15 évben vált számottevővé, a mérsékelt övi ciklontevékenységért felelős magas légköri mozgások egyre fokozódó kilengése a sarkok melegedésének köszönhető. 

Ebből adódóan az Európába port szállító szaharai szélviharok kialakulásáért felelős időjárási helyzetek egyre gyakoribbak és egyre tovább tartanak - írja az rtl.hu.