Péntektől szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül az oltóanyag típusától. A védettségi kártya azonban kevés, angol nyelvű oltási igazolás is kell, és a gyakorlatban az úgynevezett Covid-biztosítás nélkül sem léphetnek ukrán területre a külföldi állampolgárok - derül ki az ATV Híradójának riportjából.

 Nemes Viktor péntek reggel szeretett volna átlépni a határon, de a híradónak elmondta: nem nagyon akarták engedni, pedig nála volt az igazolvány.

„Nagyon kötekedtek. Kérik pluszban az igazolvány pecsétjét, hogy milyen oltás.” Nemes szerint pont az igazolványát nem tudták leolvasni.

QP | Quality Placement

Miután nem rendelkeznek QR kód olvasóval az ukrán határőrök, ezért a kiutazó magyaroktól kérik az orvos által kiállított oltási igazolást, amely tartalmazza a második vakcina beadásának dátumát, ráadásul angol nyelven. Ha mindez meg is van, a kilépő magyar állampolgároknak a határokon úgynevezett Covid-biztosítást kell vásárolniuk, ami egy jelentős összeg. Személyenként 350 és 400 livnya között változik, ez attól is függ, ki szolgál, melyik csapat van munkában”