Péntektől szabadon, teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazhatnak a koronavírus ellen már beoltott ukrán és magyar állampolgárok a két ország között, függetlenül az oltóanyag típusától. A védettségi kártya azonban kevés, angol nyelvű oltási igazolás is kell, és a gyakorlatban az úgynevezett Covid-biztosítás nélkül sem léphetnek ukrán területre a külföldi állampolgárok - derül ki az ATV Híradójának riportjából.

 Nemes Viktor péntek reggel szeretett volna átlépni a határon, de a híradónak elmondta: nem nagyon akarták engedni, pedig nála volt az igazolvány.

„Nagyon kötekedtek. Kérik pluszban az igazolvány pecsétjét, hogy milyen oltás.” Nemes szerint pont az igazolványát nem tudták leolvasni.

Miután nem rendelkeznek QR kód olvasóval az ukrán határőrök, ezért a kiutazó magyaroktól kérik az orvos által kiállított oltási igazolást, amely tartalmazza a második vakcina beadásának dátumát, ráadásul angol nyelven. Ha mindez meg is van, a kilépő magyar állampolgároknak a határokon úgynevezett Covid-biztosítást kell vásárolniuk, ami egy jelentős összeg. Személyenként 350 és 400 livnya között változik, ez attól is függ, ki szolgál, melyik csapat van munkában”