Putyin és Trump szombaton beszélt telefonon, ezzel kapcsolatban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak azt mondta, hogy az elnökök beszélgetése jó hangulatú volt.

"A jelenlegi helyzetben nem lehetséges bármilyen (az Oroszország elleni szankciók feloldásáról szóló) megállapodásról beszélni. Előbb meg kell állapodni a két elnök találkozójának időpontjáról és helyszínéről" - mondta.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a két elnök szombati telefonbeszélgetéséről azt mondta, hogy politikai értelemben és emberileg is jó volt, az egymás iránti kölcsönös tisztelet jegyében zajlott, igyekeztek erkölcsi prédikációk nélkül, a két ország nemzeti érdekeire támaszkodva tárgyalni. Megegyeztek abban, hogy szakértői szinten folytatódik az egyeztetés a leendő találkozójuk időpontjáról és tartalmáról. A beszélgetés során számos olyan terület szóba került, ahol - az orosz külügyminiszter szerint - Moszkva és Washington érdekei megegyeznek.

A terrorizmus elleni harc mellett az ukrán és a szíriai válság is szóba került telefonbeszélgetésükkor. Az orosz külügyminiszter kijelentette, hogy elképzelhetőnek tartja menekültek számára kijelölt szálláshelyek létrehozását Szíriában. Ehhez véleménye szerint érdemes lenne együttműködni az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával és más szervezetekkel.