A lengyel Tátra legendás üdülőhelyén, Zakopanéban a hatóságok megelégelték, hogy a vadállatok, köztük medvék, szarvasok és rókák az emberek szemetéből táplálkozzanak - derül ki a Notes from Poland tudósításából. A kedvelt turistautak mentén olyan szemeteseket állítanak fel, amelyekből nem tudják kibányászni a kaját az állatok.

Ez az emberek biztonságát is szolgálja, ugyanis az elmúlt időszakban, különösen a koronavírus-járvány alatt, amikor kiürültek a parkolók és az erdei utak, egyre többször keveredtek olyan helyre az erdő lakói, ahol emberek járnak. Az állatok sokszor ettek a szemetesek tartalmából, ami szakértők szerint árthat nekik. Az édességmaradékot például nagyon szeretik, ám ettől könnyen megbetegedhetnek.

Nem véletlenül tilos

A turisták szórakoztatónak találhatják az állatok etetését, ám ez tragédiával végződhet - mondta a PAP lengyel hírügynökségnek Tomasz Zając  a helyi nemzeti park szakértője. Tavaly egy szarvas annyira megszokta az emberek társaságát, hogy rendszeresen megjelent a turistacsoportoknál kaját kunyerálva.

Gyakran túl sokat fogadott el a felkínált ételből, miközben hagyta simogatni magát. Idén eltűnt a parkőrök szeme elől, akik azt gyanítják, hogy az egészségtelen táplálkozás, amiben az emberek etetése során része volt - például chipset is kapott - megbetegítette, amibe belepusztult.

Az 1990-es években egy Magda névre keresztelt anyamedve és bocsai haverkodtak össze az emberekkel, és végül állatkertbe kerültek, mielőtt ebből baj lett volna. Nemrégiben egy nyakörves medve tűnt fel a turisták környékén. Őt az állatfelügyelők látták el nyakörvvel, hogy nyomon tudják követni, mert attól tartanak, a nagy barátkozás rosszul végződhet.