Piotr Glinski lengyel kulturális miniszter csütörtökön a varsói királyi kastélyban írt alá megállapodást az adásvételről a Madridban élő Adam Karol Czartoryski herceggel és a gyűjteményt kezelő Czartoryski alapítvánnyal.

A megállapodás alapján 86 ezer múzeumi tárgy és 250 ezer könyvtári tétel kerül a lengyel állam tulajdonába. A műgyűjtemény értékét 2 milliárd euróra (több mint 600 milliárd forint) becsülik.

A 15. század végén készült Hölgy hermelinnel című kép a leghíresebb festmény, amelyet Lengyelországban állítanak ki, része az egyik leggazdagabb és legrégebbi európai magángyűjteménynek, amelyet 1801-ben alapított Izabela Czartoryska hercegnő.

Az MTI tudósítása szerint gyűjtemény jelenleg a krakkói nemzeti múzeumban van, amelyet a lengyel kulturális tárca működtet. A gyűjtemény tulajdonosa viszont a Czartoryski alapítvány, amelyet a Madridban élő Adam Karol Czartoryski vezet. A minisztérium azt akarja a vásárlással elérni, hogy a gyűjtemény soha ne hagyhassa el Lengyelország területét - olvasható a portálon.