Volodimir Zelenszkij, Ukrajna államfője jelezte készségét arra, hogy megvitassák az annektált Krím félsziget és a két oroszbarát délkelet-ukrajnai bábállam sorsát - írja a Moscow Times Zelenszkij interjúja alapján, amit az amerikai ABC Newsnak adott.

- Azt gondolom, hogy az ideiglenesen megszállt területekről és a pszeudoköztársaságokról, amelyeket egyetlen állam sem ismert el Oroszországon kívül, tárgyalhatunk és találhatunk valamilyen kompromisszumot, hogy ezek a területek hogyan létezzenek a továbbiakban - mondta az ukrán államfő. Ezt megelőzően a Kreml azt állította, hogy kész megállítani az orosz katonai manővereket, amint Ukrajna elismeri a Krímet orosz régiónak és a szeparatista Donyeck és Luhanszk régiókat független köztársaságnak.

Zelenszkij szerint az a fontos, hogyan fognak élni azok az emberek, akik azt szeretnék, hogy ezek a területek Ukrajna részei legyenek. A kérdés bonyolultabb, mint egyszerűen elismerni ezeknek a területeknek a függetlenségét. E megjegyzéssel egyidejűleg visszautasította, hogy a tűzszünet feltételeiről tárgyaló orosz delegáció ultimátumokat adjon az ukrán félnek. 

A Kreml további követelése, hogy az ukrán hadsereg is adja fel a katonai tevékenységet és Ukrajna alkotmányában rögzítsék, hogy az ország semleges állam. Zelenszkij láthatóan ebben az ügyben is nyitott, ahogy fogalmazott régóta elengedte, hogy ez ellen harcoljon, miután kiderült, hogy a NATO nem kész arra, hogy felvegye a tagországai közé Ukrajnát. Ezután megismételte javaslatát, hogy szemtől szembe tárgyaljanak orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.