Az ukrán vendégmunkások határ menti appartheidről beszélnek: ugyan vízum nélkül juthatnak be Lengyelországba, ám egyre hosszabb sorokban állnak a lengyel-ukrán határállomásokon - írja az onet.pl. Az ukránoknak sokkal többet kell várniuk, mint az uniós polgároknak.

A teljes határ mentén összesen mindössze nyolc átkelőhely van - összehasonlításként: a német-lengyel határt csaknem 50 ponton lehet átlépni. Az egyik legnagyobb, a Lvovtól nem messze lévő Szegini-Medyka, ahol az utasok két sorban várakoznak: az egyik az uniós polgároknak szolgál, a másikat fémkerítés választja el az előbbitől.

Több százan

Itt több százan várnak, csaknem mind ukránok. Időnként a határőrök megnyitnak egy kicsi kaput, s azon beengednek néhány személyt. A helyzet egyre rosszabb - mondja egy ukrán nő, aki nyolc éve Lengyelországban dolgozik. Megszokottá vált a többórás várakozás. Arra is volt példa, hogy öt órán át még a mosdóba sem engedték be őket.

Lekezelően bánnak velük, mintha továbbra is csempészek lennének, nem pedig vendégmunkások vagy diákok. Ráadásul az egyszerű határátlépési eljárás, amely legálisan csupán hat hónapos munkavállalási engedélyt biztosít az ukránoknak, a fehéroroszoknak, az oroszoknak, a grúzoknak és az örményeknek, tovább súlyosbította ezt a helyzetet.

Letelepednének

Eközben tíz ukrán vendégmunkásból legalább hat hosszabb időre Lengyelországban akar maradni. Felük szívesen végleg le is telepedne itt. Az életszínvonallal jóval magasabb, mint saját hazájukban, illetve sokkal jobbak a szolgáltatások.

Az életszínvonalat az ukránok 88 százaléka becsülte a legmagasabbra abban a felmérésben, amit a Rzeczpospolita kérésére készítettek. Pozitívan értékelték a lengyelek kedvességét, tetszik nekik a kultúrák hasonlósága és az, hogy könnyen tudnak asszimilálódni a lengyel társadalomban.

Az ukrán vendégmunkások, köztük az idénymunkások fizetése is növekszik, méghozzá gyors tempóban. A lengyel vállalkozók elsősorban betanított munkásokat keresnek. Ráadásul csökken az ukrán feketemunkások száma: 2016-ban minden ötödik ellenőrzött dolgozó robotolt feketén, míg tavaly csak minden nyolcadik.

A fotó forrása: Shutterstock