A kaliforniai Stanford egyetemen tett látogatása alatt nyilatkozva Lagarde emlékeztetett arra, hogy a valutaalapnak kötelessége segítséget nyújtani bármelyik tagállamának, amely igényt tart arra. "Hamarosan valószínűleg szakértői támogatást küldünk az országba" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy pénzügyi támogatásról az IMF viszont csak akkor dönthet, ha azért a tagállamok törvényes hatóságai folyamodnak. Ukrajna esetében is először ki kell jelölni az új kormányzatot ahhoz, hogy tárgyalásba lehessen bocsátkozni az országgal a tényleges anyagi segítségről.

"Készen állunk a bekapcsolódásra" - emelte ki Lagarde, hozzáfűzve, hogy az IMF-nek már van egy állandó képviselője Ukrajnában. Hangoztatta, hogy amint kinevezik az új illetékeseket, és azok segítségért, támogatásért folyamodnak, a nemzetközi szervezet megkezdi velük a tárgyalásokat. "Ez így működik" - szögezte le a vezérigazgató.

A valutaalap pénzügyi hozzájárulását az elemzők szinte elengedhetetlennek tartják a kelet-európai ország számára, amelynek államkincstára jelentős nehézségekkel küzd. Ukrajnának az új vezetés szerint 35 milliárd dollár külső segítségre volna szüksége.

A Fehér Ház támogatja az egységkormány létrejöttét és az előre hozott választásokat

Az Egyesült Államok úgy gondolja, az Európai Uniónak és Oroszországnak is az érdeke, hogy Ukrajnában csillapodjon az erőszak, helyreálljon a stabilitás, lépések történjenek egy egységkormány létrehozásra, és előre hozott választást tartsanak - jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője.

Carney szerint az átmeneti ukrán kormánynak többpártinak és technokratának kell lennie, amely az ukrán társadalom minden szegmensét képviseli. Mint mondta, az országban szabad és tisztességes választást kell tartani, amely lehetővé tenné, hogy Ukrajnának olyan kormánya legyen, amely széleskörűen tükrözi a lakosság akaratát.

Ezzel egy időben a szóvivő szerint lépéseket kell tenni "annak biztosítására, hogy stabilitás a gazdasági része is megvalósuljon". Mint mondta, az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt megvizsgálja, hogyan lehetne kiegészíteni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ezzel kapcsolatos potenciális erőfeszítéseit.

Oroszországgal kapcsolatban kijelentette, hogy az Egyesült Államok az ukrán válságot nem tekinti kétpólusú ügynek. Carney szerint az ukránok az elmúlt hetekben-hónapokban világosan kifejezték, hogy nagyobb mértékű európai integrációt szeretnének. "Ha pedig ez az, amit szeretnének, ...egyetlen állam vagy más entitás sem tagadhatja meg tőlük ezt a lehetőséget" - mondta a szóvivő.

"De ez nem áll ellentmondásban azzal az állítással, hogy Ukrajna további integrálódást érhet el Európával, ami az ukránok kívánsága, miközben megtartja szoros, történelmi és gazdasági kötődését Oroszországhoz. Úgy gondoljuk, hogy mindkét dolog lehetséges, és mindkettő tükrözi Ukrajna történetét és Ukrajna népének mai kívánságait" - tette hozzá.

A szóvivő kifejezte az Egyesült Államok vezetésének azon meggyőződését, miszerint Európának, Ukrajnának és Oroszországnak is osztania kell azt a nézetet, hogy meg kell őrizni Ukrajna függetlenségét, területi épségét és egységét. Felhívta a figyelmet arra, hogy a parlamentben az elmúlt napokban jelentős többséggel elfogadott döntések "(Viktor) Janukovics elnök pártja képviselőinek szavazatait is magukban foglalták", ami Carney szavai szerint "nem jelentéktelen fejlemény".