A cikkben emlékeztettek rá, hogy az Európai Bankhatóság (EBA) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) új székhelyéért már szinte minden tagállam bejelentkezett, valamint tudatták, hogy július 31-ig még azok az országok is benyújthatják a pályázatukat, amelyek eddig nem tették meg - írta az MTI.

Nincs rá precedens vagy bevett eljárás, hogy miként kell új központot választani egy uniós ügynökségnek, az ugyanakkor nem lehetséges, hogy mindkét szervezet ugyanabba az országba kerüljön. Több fordulóban fognak szavazni, a végső döntés legkésőbb októberben várható. Elsőként pedig az EMA-ról fognak határozni.

QP | Quality Placement

A dokumentum szerint az ügynökségeknek már a britek távozásának pillanatában, várhatóan 2019 márciusában meg kell kezdeniük a működésüket az új helyszíneken.

Mi alapján döntenek?

A jelentkezéseket az Európai Bizottság fogja értékelni számos szempont alapján, figyelembe veszik egyebek mellett a pályázó városok földrajzi elhelyezkedését, nemzetközi összeköttetését, távolságát a repülőterektől, illetve az idegen nyelvű iskolákban lévő férőhelyek számát. Szakemberek szerint politikai megfontolásokat, földrajzi szempontokat és egyebeket is számításba vehetnek a kérdés tárgyalásakor.

Kiemelték, az uniós vezetők 2003-ban úgy döntöttek, hogy az újonnan csatlakozó tagállamok élveznek majd elsőbbséget az új ügynökségek elosztásánál, viszont azt is megemlítették, hogy itt nem új ügynökségekről van szó.

Elemzők szerint a legnagyobb esélye Frankfurtnak, Brüsszelnek és Bécsnek van az EBA befogadására - írta a Financial Times című brit pénzügyi újság.

Az évi körülbelül 300 millió eurós (92,2 milliárd forintos) költségvetésű Európai Gyógyszerügynökségnél közel 900 szakértő dolgozik, a szervezet naponta mintegy száz embert fogad külföldről. Az Európai Bankhatóság 190 embert foglalkoztat és évente nagyjából 9 ezer látogatót fogad.