Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A France Telecom többségi tulajdonában levő Telekomunikacja Polska SA (TP SA), a legnagyobb lengyel telekommunikációs vállalat 2005-2009-ben megakadályozta, illetve hátráltatta vetélytársai hozzájutását szélessávú internethálózatához - állapította meg az Európai Bizottság, s ezért 127 millió eurós, rekord nagyságú büntetéssel sújtotta. A közlemény szerint a TP SA irreális feltételeket szabott, halogatta a tárgyalásokat, elfogadhatatlan modorban utasította vissza az ajánlatokat és megtagadta az információszolgáltatást. A hírre ugyancsak rekord nagyságú, 2 százalékos volt a TP SA papírjainak árfolyamzuhanása a varsói tőzsdén. A büntetés ugyanis meghaladja a lengyel cég tartalékainak nagyságát.

Joaquin Almunia versenybiztos nyilatkozatában hangsúlyozta is: példát akarnak statuálni, kimutatva elszántságukat, hogy biztosítsák, a domináns telekom társaságok ne gáncsolhassák el versenytársaikat, akiknek belépése a piacra mind a fogyasztóknak, mind az üzleti életnek hasznára válna - írta a Reuters.

A TP SA közleményében megdöbbentőnek nevezte a döntést, különös tekintettel arra, hogy amint ezekre a szabálytalanságokra fény derült, még 2009-ben magától felszámolta azokat. A cég az Európai Bírósághoz kíván fordulni, de az uniós szabályok értelmében a büntetést akkor is be kell fizetni három hónapon belül, csak az az eljárás végéig letétben marad. Hasonló eljárás van éppen most folyamatban a Slovak Telekom ellen - emlékeztetett a Gazeta Prawna.