Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A képviselők hónapokig elhúzódó, drámai vita után 296-161 arányban döntöttek a vasárnap este megszületett megállapodás megerősítéséről. A voksoláson megjelent és leadta szavazatát a januárban Tucsonban fejbelőtt Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő is.

Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője bejelentette, hogy a felsőház kedden délben (közép-európai idő szerint 18 órakor szavaz) majd az emelésről. Elemzők szerint kevés kétség fér hozzá, hogy a megállapodás a demokrata többségű szenátuson átmegy.

Az amerikai pénzügyminisztérium május 17-i bejelentése szerint amennyiben keddig nem születne meg a döntés a 14.300 milliárd dolláros adósságplafon emeléséről, a washingtoni kormány fizetésképtelenné válna.

A republikánus többségű képviselőház által megszavazott megállapodás 2013-ig 2 ezer milliárd dollárnál nagyobb összeggel emeli meg az adósságplafont. Ezzel párhuzamosan egyezség született egy 10 évre szóló, mintegy 1000 milliárd dolláros deficitcsökkentési tervről, amelyet egy további, még jelentősebb megszorítás követ majd. Felállítanak egy kétpárti bizottságot, amelynek feladata, hogy a hálaadás napjáig (november 24-ig) javaslatot dolgozzon ki egy 1500 milliárd dolláros csökkentésről. Ha a testületnek nem sikerül teljesítenie ezt a célkitűzést, vagy a kongresszus elveti az elképzeléseit, akkor 1200 milliárd dolláros automatikus csökkentés lép életbe.