A tavaly megkötött hitelszerződés értelmében Ukrajna idén elvileg 1,7 milliárd dollárnyi kölcsönrészlethez juthat az IMF-től. Olekszandr Daniljuk ukrán pénzügyminiszter kedden azonban azt mondta, hogy az összeg valószínűleg inkább az 1 milliárd dollárhoz lesz közeli.

A pénzügyminiszter részletekkel nem támasztotta alá a kijelentését. Egyes elemzők szerint Kijev azért nem kapja meg az 1,7 milliárd dollárt, mert a vártnál lassabban haladnak a gazdaság átalakítását célzó reformfolyamatok.

Az IMF 2015 márciusában 17,5 milliárd dolláros hitelt hagyott jóvá Ukrajna számára, amelyet négy éven át több részletben tervez folyósítani. A kölcsön első részletét - 5 milliárd dollárt - 2015. március 13-án, a második részletet - 1,7 milliárd dollárt - szintén tavaly augusztus 4-én kapta meg.

Nem is kértek, de kapnak?

A szóvivő arra nem kívánt válaszolni, hogy Mongólia kért-e hivatalosan pénzügyi támogatást az IMF-től.

Mongólia gazdasága öt éve még a világon a legnagyobb ütemben, 17,3 százalékkal bővült, mára főbb exporttermékei, a szén és a réz iránt megcsappant a külföldi kereslet, miközben jelentősen visszaestek a külföldi befektetések.

A mongol központi bank augusztus közepén arra kényszerült, hogy 4,5 százalékponttal, 15 százalékra emelje az alapkamatot, hogy lefékezze a nemzeti valuta, a tugrik elértéktelenedését. Június vége óta a tugrik árfolyama 20 százalékkal csökkent a dollárral szemben.

Augusztusban a Fitch Ratings azt közölte, hogy Mongóliának nagy kihívást jelent a közkiadások finanszírozása az egyre gyengülő nemzeti valuta miatt. Az ország államháztartási hiánya a GDP csaknem 21 százalékára nőtt. Egy másik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's egy osztályzattal "B mínuszra" rontotta Mongólia adósi besorolását. Az S&P egyébként úgy véli, hogy 2016 és 2019 között átlagosan 3,2 százalék lesz a mongol gazdaságnövekedés.