A lengyel kormány és az állami erdőgazdálkodási hivatal lépéseket tett annak érdekében, hogy a magánemberek könnyebben gyűjthessenek tüzelés céljára fát az erdőkben. Ezzel akarják enyhíteni a szén és a tűzifa árának növekedése okozta gondokat - írja a Notes from Poland. Erre mindig lehetőség volt, az erdő tulajdonosának engedélyével - emlékeztetett Edward Siarka klíma- és energiaügyi miniszterhelyettes -, ám az idei évben felfordulást okozott az Ukrajna ellen indított háború. 

A régi szabályozás szerint az erdőkben keletkező fahulladék, ami jórészt az fagazdálkodás mellékterméke, egyaránt hozzáférhető volt a magánszemélyeknek, a vállatoknak és más típusú szervezeteknek. Az új rend szerint a magánszemélyek prioritást élveznek, továbbá az állami erdőgazdaságok növelik a rendelkezésre álló fa mennyiségét.

A "rőzsegyűjtéshez" továbbra is engedélyt kell kérni, ám ehhez elegendő telefonálni, és természetesen csak azt a fahulladékot lehet elvinni, ami már a földön fekszik, favágásra magánszemélynek nincs engedélye. A kormány egyébként már május közepén jelezte, hogy növelni akarja a rendelkezésre álló fa mennyiségét, mivel Lengyelországban még mindig sokan kályhával fűtenek, miközben betiltották az orosz szén importját, Hazai forrásból nem sikerült a hiány pótolni, ami az égbe lökte az eltüzelni való árát.