Emelkedett valamelyest a brit feldolgozószektor aktivitásának most ismertetett átfogó októberi mérőszáma, a részindexek közül azonban a gyáripari kibocsátás mutatója nyolchavi mélypontra csökkent, jelezve a beszállítói hálózatokban kialakult szűk keresztmetszetek folytatódó hatását. Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) által ismertetett közös felmérése szerint a brit gyáripar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) októberben 57,8 volt a szeptemberi 57,1 után. Öt hónap után először emelkedett októberben a brit feldolgozóágazat aktivitásának átfogó jelzőszáma.

Az 50 feletti BMI-mérőszámok a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az októberi index elvileg a gyáripari tevékenység bővülésére vall. Az IHS Markit közgazdászai hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a globális beszállítói hálózatokban tapasztalható feszültségek továbbra is fennakadásokat okoznak a gyártási menetrendekben, emellett a munkaerőhiány és az új exportrendelések visszaesése is hátráltatja a szektor fellendülését.

A felmérés szerint a beszállítók teljesítési idejének részindexe, amelyet inverz módon használnak az átfogó BMI-mutató kiszámításához, októberben 18,3-re esett a szeptemberi 19,3-ról, vagyis a beszállítói hálózatokban tapasztalható fennakadások súlyosbodását mutatja. Ebben a környezetben a brit feldolgozószektor kibocsátási részindexe 51,3-re - nyolchavi mélypontra - csökkent a szeptemberben kimutatott 52,7-ről.

Az egyik legnagyobb londoni üzleti elemzőház, a Pantheon Macroeconomics az októberi gyáripari BMI-felmérés hétfői ismertetése utáni gyorselemzésében hangsúlyozta, hogy a feldolgozószektor termelési részmutatóján belül a múltbeli tapasztalatok alapján valójában nem az 50-es, hanem az 53-as szint a termelés növekedése és visszaesése közötti választóvonal, vagyis az októberi részindex ennek figyelembevételével a termelés növekedésére utaló alapszint alatt van. A brit kormány fő gazdasági tanácsadó testülete ugyanakkor a minap jelentősen javította a brit gazdaság egészének növekedésére szóló előrejelzését, arra a becslésére hivatkozva, amely szerint a koronavírus-járvány a korábban számítottnál várhatóan jóval kisebb tartós kárt okoz a reálgazdasági aktivitásban.

A kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő és a felelős költségvetési politika felett őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) felülvizsgált modellszámításai azt valószínűsítik, hogy a brit hazai össztermék (GDP) az idén 6,5 százalékkal növekszik. Ez 2,4 százalékponttal haladja meg az OBR által a 2021-2022-es pénzügyi évre márciusban összeállított eredeti költségvetés idei reálnövekedési prognózisát.

Az OBR még a 2022-es naptári évre is 6 százalékos, az utána következő három évre 2,1, 1,3 és 1,6 százalékos reálnövekedést vár a brit gazdaságban.