Az évente kétszer közzétett ranglistára az előzőn szereplő 62 város helyett most 75 került fel. A City of London Corporation megbízásából készült, üzleti szakértők megkérdezésével elvégzett felmérés metodikája szerint ezer pont szerezhető különböző versenyképességi kritériumok - például a közúthálózat minősége, az irodabérleti díjak, a repülőtéri kiszolgálás színvonala, vagy az adóterhek - alapján. A maximális pontszámból London 9 pontos gyarapodással 790-et, a második helyezett New York hatpontos nyereséggel 774-et szerzett - számolt be az MTI-Ecó.

Mindkét város megőrizte az előző, márciusi listán elfoglalt helyét - London az eddigi hat hasonló felmérés mindegyikében az első helyen végzett -, ám a nagy ázsiai üzleti központok már rohamosan zárkóznak fel.

A kínai Sencsen (Shenzen), amely a fél évvel ezelőtti rangsorban még nem is szerepelt, most egyből az ötödik helyen debütált. Sanghaj 25 helyet ugorva a tizedikre jött fel, a 22. helyen lévő Peking besorolása pedig 29 helyezéssel javult fél év alatt.

Tajpej - Tajvan fővárosa - 17 hellyel a 24-ikre, Szöul 18 helyezéssel a 35. helyre került fel.

Az első tíz helyből ötöt ázsiai nagyvárosok foglalnak el; ezek közül három - Hongkong, Sencsen, Sanghaj - Kínában van.

Budapest pontszáma jelentősen, 119 ponttal 425-re javult, ám a magyar főváros ezzel együtt is 12 helyet csúszott vissza, a 74-ikre, tekintettel a nagy ázsiai-csendes-óceáni üzleti központok előretörésére.

Varsó pontszáma 75-tel javult, a lengyel főváros mégis visszaesett tíz hellyel, a 69-ikre. A 67. helyezett Moszkva és a 65. Prága 99 pontos, illetve 96 pontos pontszámemelkedés ellenére is egyaránt hét helyet esett a londoni City által kedden nyilvánosságra hozott globális pénzügyi központi rangsorban.

A sereghajtó a listára újonnan felkerült izlandi Reykjavík.
QP | Quality Placement