A döntés megfelelt az előzetes előrejelzések zömének. Citybeli elemzői körökben már vannak olyan találgatások, hogy a Bank of England a továbbra is igen gyenge gazdasági aktivitás ellenére előbb-utóbb kamatemelésre kényszerül a célt jelentősen meghaladó infláció miatt, de a többségi elemzői vélemény az, hogy a jegybank még jó ideig nem nyúl alapkamatához, tekintettel a rendkívül "vérszegény" gazdasági növekedésre.

E véleményeket erősítette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) minap ismertetett új felülvizsgálati értékelése, amely az eddig jósolt 2 százalékról 1,5 százalékra rontotta a pénzügyi szervezet által a brit gazdaság várható idei növekedési ütemére adott előrejelzést.

A brit központi bank - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - 2009 márciusa óta tartja fél százalékon irányadó kamatát, de már ezt megelőzően, a 2009. januári fél százalékpontos csökkentéssel kialakult 1,50 százalékos akkori kamatszint is történelmi mélypont volt. Az 1694-ben alapított Bank of England alapkamata korábban ugyanis soha nem süllyedt 2 százalék alá.

A Bank of England jelenleg 1,8 százalékos idei egész évi brit gazdasági növekedést prognosztizál, ám szakértői számítások szerint a legutóbbi beszerzőmenedzser-indexekből (PMI) - amelyek előretekintő módon jelzik a gazdasági aktvitás valószínűsíthető mértékét - ennél alacsonyabb növekedési ütemre lehet következtetni.

A brit jegybank meglehetősen kényes helyzetben van, mivel a brit gazdaság teljesítménye egyelőre igen gyenge, az infláció viszont messze a célszint felett jár.

A brit statisztikai hivatal adatai szerint 2011 első negyedében 0,5 százalékkal emelkedett a brit hazai össztermék (GDP) az előző negyedévhez képest. A bejelentés nyomán enyhültek azok a piaci félelmek, hogy Nagy-Britannia a 2009 harmadik negyedévében véget ért, hat negyedévig - rekordideig - tartó recesszió után ismét recesszióba kerülhet. Azonban a tavalyi utolsó negyedévben a brit GDP-érték éppen fél százalékkal csökkent, vagyis az idei első negyedévi, azonos ütemű növekedéssel a brit gazdaság ugyanott állt, ahol 2010 harmadik negyedévének végén is tartott, így összteljesítménye féléves időtávlatban gyakorlatilag stagnált.

Mindeközben viszont az éves összevetésű infláció áprilisban 4,5 százalékra gyorsult a márciusban mért 4 százalékról, vagyis most több mint kétszeresen - és immár 17 hónapja - meghaladja a Bank of England számára a brit kormány által előírt 2 százalékos követendő célt.

Elemzői előrejelzések szerint ráadásul az infláció a következő hónapokban át fogja lépni az 5 százalékos szintet is az emelkedő közszolgáltatási és élelmiszerárak miatt.