Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A műveletet akkor tekinti Kijev befejezettnek, ha az ukrán katonák mindegyike visszatért ukrán ellenőrzésű területre.

Maljar az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint kijelentette, hogy a mariupoli orosz katonai blokád feloldása a jelenlegi helyzetben lehetetlen. A sebesült ukrán katonák orosz ellenőrzés alatti területre szállításáról pedig azt mondta, hogy "ez volt az egyetlen kiút".

"Még egyszer emlékeztetnünk kell arra, hogy Mariupol védői: a nemzeti gárda, az országos rendőrség, a határőrség, az ukrán hadsereg, különösen a 36. tengerészgyalogos dandár, a mariupoli területvédelmi alakulat teljes mértékben teljesítették harci küldetésüket" - fogalmazott a politikus.

A Mariupolban szolgálatot teljesítő ukrán erők védekezésének köszönhetően az orosz hadsereg nem tudott csapatokat átcsoportosítani Ukrajna más régióiba. Szavai szerint körülbelül húszezer orosz katonáról van szó. Moszkva így nem tudta rövid idő alatt elfoglalni Zaporizzsját, és nem tudta megteremteni a feltételeket a Donyec-medencében harcoló ukrán egyesített haderő "elzárásához" sem az ország keleti részében - tette hozzá Anna Maljar az MTI szerint.

A mariupoli városi tanács a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett egy videófelvételt a sebesült ukrán katonák evakuálásáról az Azovsztalból. A felvételen - amelyről nem árulták el, hogy ki készítette - az látszik, hogy egyenruhás, az orosz hadsereg által használt fehér karszalagot viselő katonák megmotozzák a sebesülteket és a hordágyaikat vivő ukrán katonákat. Utóbbiaknál hátizsákok láthatók. A videó végén az látszik, hogy a sebesülteket átkötözik, az utolsó kockákon pedig ukrán katonák ülnek egy buszon.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes kedden azt mondta: folytatódik a Mariupolt védő ukránok kimentésére irányuló humanitárius művelet. Az az orosz ellenőrzés alatti területre vitt sebesülteket, miután állapotukat stabilizálták, Kijev orosz hadifoglyokra készül kicserélni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren közölte, hogy telefonon beszélt Emmanuel Macron francia államfővel. Zelenszkij szavai szerint "hosszú és intenzív" megbeszélést folytattak, amelyben felvetette az üzemanyag-szállítás kérdését Ukrajna részére, megvitatták az ukrán agrárexport számára alternatív útvonalak kialakításának lehetőségét, az Oroszországgal szembeni szankciókat és Ukrajna EU-csatlakozásának perspektíváit.

Az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága kedden arról tájékoztatott, hogy az orosz hadsereg újabb - immár a negyedik - rakétacsapást mérte Odessza megyében a Dnyeszter folyó torkolatán átívelő vasúti és közúti hídra Zatoka településnél. A híd jelenleg nem üzemel, az állandó támadások miatt a helyreállítási munkálatokat sem tudják folytatni - derült ki a közleményből.